Studenten Hogeschool Zeeland op bezoek

Op verzoek van vierdejaars studenten van de Hogeschool Zeeland hebben we laten zien hoe ARCHIKON een ontwerp aanpakt. Onderwerp was het ontwerp voor het Gasthuisterrein in Goes. Aan de hand van de diverse ontwerpen hebben we de studenten meegenomen hoe dit ontwerp opgepakt en geëvolueerd is vanaf het eerste initiatief. We hebben de studenten laten zien welke beslissers in het ontwerpproces zitten en hoe deze input wordt verwerkt. Nu het ontwerp vastligt, werken we het verder technisch uit en constructief uit. Aan de hand van het plan van aanpak dat we hebben opgesteld hebben we de studenten een kijkje in onze keuken laten nemen en laten zien hoe wij dit doen aan de hand van de BIM modellen met principe detaillering en de ontwikkeling van de plattegronden.

Enkele reacties van studenten:

Archikon gaf een gastles aan een aantal studenten van de Hogeschool Zeeland over het ontwerpproces van het Gasthuis te Goes. De studenten waren uitgenodigd om de gastles bij te wonen op het bureau van Archikon. Persoonlijk vond ik het erg interessant om te zien hoe verschillende partijen als opdrachtgever, gemeente en architect samenkomen in het proces. Hoe gedacht wordt aan het terugbrengen van elementen van vroeger in de omgeving en over het ontwerpen van een gebouw dat onderdeel wordt van en bijdraagt aan de stad. Ook was het interessant om te zien hoever het architectenbureau meedenkt over de uitvoering van het gebouw. Door het bijwonen van deze gastles heb ik meer inzicht gekregen in de stappen die ondernomen worden in een ontwerpproces.
– Marijn Donze

Architectuur vindt ik erg interessant, maar na vandaag heb ik meer inzicht gekregen bij het proces van het ontwerpen. Archikon heeft duidelijk stapsgewijs het traject laten zien en wat er bij komt kijken voor je begint met ontwerpen. Nu kan ik deze methode zelf gebruiken om mijn project te herontwerpen.
– Sharif Mardenborough

Interessante gastles over het Gasthuis in Goes. Met name het eerste deel vond ik met mijn affiniteit voor architectuur zeer boeiend. In dit deel, behorend bij de VO fase, kwam goed naar voren wat de onderbouwing was voor het ontwerp en werd duidelijk in gegaan op de relaties tussen het centrum en de achterliggende woonwijk met daarnaast de relatie die wordt gewekt met de geschiedenis van de singel van Goes. Binnen het ontwerp wordt Goes nogmaals aangekaart als singelstad en tijdens de gastles wordt goed onderbouwd op welke wijze deze relatie door het nieuwe ontwerp weer naar voren komt. Tevens wordt duidelijk aangegeven dat het voor deze locatie verstandig is de overgang en dus het contrast in hoogte met de woonwijk geleidelijk te laten verlopen, ook met betrekking tot eventuele schaduwvorming op de achterliggende bebouwing.
– Timo van Dalen

/

Naast het bezoek van de Hogeschool Zeeland studenten aan ARCHIKON heeft onze bureaumanager Marco Welhuis op 28 september 2018 een gastcollege Constructief Ontwerpen verzorgd aan de tweedejaars  studenten van Bouwkunde op de HZ. Een van de onderwerpen was het circulair hergebruik van de houtconstructie van Rijkswaterstaatgebouw in Terneuzen en de nieuwbouw van Ithaka in Goes. Marco heeft op verzoek van architect Taco Tuinhof, een op de Japanse houtconstructies geïnspireerde structuur ontworpen voor de PMT-zaal van dit gebouw. Het hout, afkomstig uit Terneuzen, wordt op een architectonisch en constructief hoogwaardige manier verwerkt. Het project is nu in uitvoering en wordt gebouwd door bouwbedrijf Meliskerke.

 

 

 

Meer lezen?

Steuntje in de rug

De zuidwestgevels van Damen staan al meer dan 70 jaar in weer en wind en dat heeft zijn sporen nagelaten. …

De handen ineen

Op Tholen werkt De Kok Bouwgroep volop aan de ruwbouw van de Vestetuin. Een oud project dat door het ineenslaan …

Old meets Modern

Op 2 maart jl werd deze stoomlocomotief, een prachtige voorbeeld van mechanische engineering van 80 jaar oud, op de draaibank …

Constructieve versterking

Graag stel ik mij even voor. Ik ben Gabri Harinck, 43 jaar, gehuwd en vader van twee jongens. Sinds 1 …

GEDRUKT!

De frisse nieuwe huisstijl is doorgevoerd in de ARCHIKON krant, die nu een eigen naam heeft gekregen: ARCHI KON TEXT. …

Partner worden bij ARCHIKON

Het was een memorabele dag, die 26e van september: Marco Welhuis ondertekende officieel het partnerschap van ARCHIKON. Dat is goed …